16 grudnia 2011

Tea time



Nie wiem jak Wy sobie radzicie ze stresem ( nie tylko przedświątecznym !!!) ale dla mnie obowiązkowym zestawem w walce z tym paskudztwem jest kubek i pyszna herbata. Najlepiej czarna. Nie pogardzę też smakową. Swego czasu zachwycona byłam jaśminową i pieprzową, ale już mi się "przepiły" :). Tak przyznaję się, jestem herbatopijcą!!! Herbata zawsze mi pomoże, zawsze zrelaksuje, ukoi skołatane nerwy!!!


W poszukiwaniu co rusz to nowych smaków trafiłam swego czasu na stronę sklepu SzlachetnySmak. Jakże byłam zachwycona. Same nazwy herbat .... poezja dla moich uszu: hiszpańska mandarynka, uroki lasu, studencki czas, tropikalna wyspa, yellow river, zielony skoczek. 

Na stronie można było też zgłosić się po darmowe próbki co i ja uczyniłam. Otrzymałam od Pana Darka po przetestowania 2 rodzaje czarnej herbaty, 2 rodzaje zielonej i 2 kawy Brazylia Santos i sypanej Wiśniowo-czekoladowej. Z kawy skorzystał On ( ja od czasu studiów już nie pijam :))).

Oprócz herbat w sklepie można zakupić kawy i sprzęt do zaparzenia herbaty. 
Pamiętajcie: PARZENIE HERBATY STAJE SIĘ SZTUKĄ!!!



Od tego w jaki sposób zaparzycie herbatę będzie zależał jej smak. Szczególnie herbatę sypaną. To rytuał sam w sobie, a popijanie tak wybornego napoju w dobrym towarzystwie to gwarancja spokoju, niezapomnianych chwil i zatrzymania pędzącego świata. 

Ja byłam moimi próbkami zachwycona. Herbata sprawiła mi miłą niespodziankę dla ducha i zmysłów. Poniżej recenzje otrzymanych smaków.


Herbata czarna Tropikalna wyspa - wyróżnia się słodkim, tropikalnym zapachem, czuć owoce i kwiaty, które widać przy zaparzaniu, w smaku przeważa słodycz, kokos, można wyczuć też nutkę cytrusów, komponują się idealnie. Zapach można było wyczuć w całym domu. Herbata jest bardzo mocna, może działać jak kawa, bardzo pobudza. Jest bardzo sycąca. Wystarczy wziąć łyk, zamknąć oczy i przenieść się w tropiki.

Herbata czarna Yellow River   - posiada zapach typowej, czarnej herbaty, słodkawy, który długo się unosi. Jest mocna, ma słodki posmak, chyba aromatyzowana. Po zaparzeniu pływają płatki kwiatów.

Herbata zielona Zielony Skoczek - oczywiście sypana, zapach przed zaparzeniem to typowy dla prawdziwej zielonej herbaty a nie tych "pseudo" w saszetkach. Posiada słodkawo-owocowy zapach, można wyczuć nutki truskawki i pomarańczy. Delikatna, łagodna, niebo w gębie. Idealna na wieczorne wyciszenie się przed pójściem spać. Typowa zielona herbata z nutką owoców. I co najważniejsze - po zielonej herbacie czułam zawsze "cierpki język" i "trampka w buzi", ale nie tym razem.

Herbata zielona truskawkowa - tutaj niestety brakowało mi zapachu truskawki, ale czuć było typową, prawdziwą zieloną herbatę. Mimo braku truskawkowego zapachu, widać po zaparzeniu  i przed pływające kawałki truskawek. Zielona herbata ma specyficzny smak, którym nie wszyscy są zachwyceni, tutaj tego nie czuć. Zapach i smak to typowa owocowa herbata. 


A to już recenzja w porozumieniu z Nim, gdyż ja kawy nie pijam

Kawa Brazylia Santos - mocna, pachnąca kawa sypana, dająca na cały dzień niesamowitą dawkę energii. Pobudza zmysły, ma aromatyczny zapach kawy. 

Kawa wiśniowo-czekoladowa - tutaj padło moje zdziwienie, nie wiedziałam, że sypane kawy też mogą być tak niesamowite. Ta pachniała czekoladą z nutką wiśni, jak cukierki na święta :). Bardzo bogaty smak, z nutką nonszalancji w postaci pobudzenia zmysłu smaku zapachem czekolady. 


Jak zaparzać herbatę:
  • można w filiżance ( smakuje najlepiej )
  • w kubku
  • zaparzaczu szklanym lub stalowym,
Żeby smakowała najlepiej należy pamiętać o kilku rzeczach:
  1. Czarna herbata pochodzi z Indii, Chin i plantacji afrykańskich,powinno zalewać się wrzącą wodą (100°C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o za niskiej temperaturze. Zaparzać należy ją od trzech do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie kofeiny i herbata staje się gorzka.
  2.  Herbata zielona różni się od czarnej tym, że nie została poddana fermentacji. Przybiera barwę jaśniejszą niż czarna, słomkową. Posiada właściwości zdrowotne. Bogata jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki.
  • posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
  • obniża poziom cholesterolu;
  • przeciwdziała stresom; 
  • chroni przed zawałem serca;zapobiega i hamuje rozwój niektórych nowotworów;
  • hamuje próchnicę;
  • korzystnie działa w przypadku nadciśnienia tętniczego;
  • oczyszcza organizm z toksyn;
  • ma wybitne właściwości przeciw wrzodowe; 
  • herbata zielona jest świetnym antyoksydantem. 
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C. Parzyć należy do trzech minut, inaczej herbata będzie gorzkawa w smaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. 





Smacznego!!!!